YEREL YÖNETİMLER DENGE DENETLEMENİN NERESİNDE?
Yerel yönetim, merkezde toplanan gücü daha küçük birimlere dağıtır. Böylece devlet, hantallaşmadan çalışabilir ve kendi içinde denetlenmiş olur. Yerel yönetim, merkezi yönetim ile vatandaşlar arasındaki köprü gibidir: Bir şehri, ilçeyi ya da mahalleyi yönetenler orada yaşayanlara, tüm ülkeyi yönetenlerden daha yakındır; onların ihtiyaçlarını daha iyi anlar, sorunlarına daha hızlı ve yerinde çözümler bulurlar. Vatandaşların, taleplerini yereldeki söz sahipleriyle müzakere etmeleri daha kolay ve etkilidir. Yönetime katılarak yasa ve politikalarda söz sahibi olmanın birincil ve en uygun aşaması yerel ortamdır.
NASIL BİR YEREL YÖNETİM İSTİYORUZ?
Daha Yetkili, Daha Güçlü Yerel Yönetimler
Yerel yönetimlerin üniter devlet yapısı içinde yetkileri ve kaynakları güçlendirilmeli. Böylece, vatandaşa, ihtiyaçlara denk düşen, kaliteli hizmet sunmak kolaylaşmalı.
Vatandaşa Yakın Yerel Yönetimler
Vatandaşların yerel yönetime katılarak alınan kararlarda söz sahibi olması için gerekli ortam ve araçlar olmalı. Vatandaşlar, yönetimin görevini nasıl yaptığıyla ilgili bilgilere kolayca ulaşabilmeli; şikayet ve önerilerinin etki yaratacağını bilmeliler.
Denetlenmeye Açık Yerel Yönetimler
Yerel yönetimlerin hem merkezi yönetim hem de vatandaşlar tarafından denetlenmesi için yollar olmalı. Yöneticiler bu sorumluluğun bilinciyle çalışmalı.
Bu web sitesi, Denge ve Denetleme Ağı tarafından yürütülen ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (Sida) tarafından desteklenen Denge ve Denetleme Ağı projesi kapsamında yayın yapmaktadır. Web sitesinde yer alan içerikler Sida’nın resmi görüşlerini yansıtmamaktadır.
Copyrights © Denge Denetleme Ağı. Tüm Hakları Saklıdır.