MEDYA DENGE DENETLEMENİN NERESİNDE?
Medya, hükümeti, siyasi partileri ya da kamu kurumlarını vatandaşlar adına denetleyerek doğru bilgiyi sunmakla sorumludur. Doğru bilgi sahibi olmadan, güç ve kaynakların kimin yararına, nasıl kullanıldığı ölçülemez. Televizyon, radyo, gazete, dergi, gazeteciler, internet ve diğer dijital kanallar aracılığıyla bilgilenmek, vatandaşların yönetime katılıp söz söylemesi için de imkan sunar.
NASIL BİR MEDYA İSTİYORUZ?
Bağımsız Çalışan, Tarafsız Haber Yapan Bir Medya
Medya her türlü bilgiye özgürce erişebilmeli, çalışırken bağımsız hissetmeli. İfade ve basın özgürlüğü güvence altında olmalı, medyanın belli kişi ve kuruluşların tekeline geçmesini engelleyecek düzenlemeler bulunmalı. Kamu görevlileri medyanın üzerinde hiçbir baskı ve sansür uygulayamamalı; medya mensupları işlerini, konumlarını ya da itibarlarını kaybetme kaygısı yaşamadan yapabilmeli. Medya bilgiyi, hiçbir etki altında kalmadan en doğru haliyle sunmalı; tüm görüşlere eşit yer vermeli.
Sorumlu Davranan Bir Medya
Medya, gerektiğinde vatandaşların yönetimden hesap sorabilmelerine dayanak olacak, böylece sorumlu kararlar almalarını sağlayacak nitelikte haber üretmeli. Toplumun bir arada yaşayan bütün kesimlerinin farklılıklarına karşı duyarlı davranmalı; kullandığı dil, yöntem ya da içeriği seçerken, toplumsal barış ve uzlaşma üzerinde nasıl bir etki bırakacağını göz önünde bulundurmalı.
Bu web sitesi, Denge ve Denetleme Ağı tarafından yürütülen ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (Sida) tarafından desteklenen Denge ve Denetleme Ağı projesi kapsamında yayın yapmaktadır. Web sitesinde yer alan içerikler Sida’nın resmi görüşlerini yansıtmamaktadır.
Copyrights © Denge Denetleme Ağı. Tüm Hakları Saklıdır.