SİVİL TOPLUM DENGE DENETLEMENİN NERESİNDE?
Vatandaş olmak, başkalarıyla aynı hak ve sorumlulukları paylaşmak demektir. Bir başkasının hakkını özgürce kullanması, bizim de hakkımızın güvencede olduğunu gösterir. Öte yandan, kendi hakkımız için ses çıkarmak, bir başkası için adım atmakla eş değerdir. Sivil toplum, işte bu bilinçle örgütlenir. Ortak amaçlar etrafında toplanan vatandaşlar, çözüm yolunda yalnız kendileri için değil başkaları için de zaman ve enerji harcarlar. Vatandaşlar sivil toplum aracılığıyla yönetime katıldıklarında daha güçlü ses çıkarır, daha baskın ve etkili olurlar.
NASIL BİR SİVİL TOPLUM İSTİYORUZ?
Bilen ve İfade Edebilen Bir Sivil Toplum
Düşünce ve ifade özgürlüğü güvence altında olmalı. Kamuoyu, resmi bilgilere ulaşmada ve bunları anlamada zorluk çekmemeli.
İzleyen ve Katılabilen Bir Sivil Toplum
Sivil toplum örgütleri yönetimin nasıl çalıştığını merkezde ve yerelde kolayca izleyebilmeli; temsil ettikleri kitlelerin taleplerini politika önerilerine dönüştürüp, yetkililere aktarabilmeli. Bunun için herkesin zorlanmadan kullanabileceği farklı yollar olmalı.
Talep Ettiği Gibi Çalışan Bir Sivil Toplum
Sivil toplum, tıpkı yürütmeden talep ettiği gibi, kendi içinde de katılımcı, şeffaf ve hesap verebilir şekilde çalışmalı.
Bu web sitesi, Denge ve Denetleme Ağı tarafından yürütülen ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (Sida) tarafından desteklenen Denge ve Denetleme Ağı projesi kapsamında yayın yapmaktadır. Web sitesinde yer alan içerikler Sida’nın resmi görüşlerini yansıtmamaktadır.
Copyrights © Denge Denetleme Ağı. Tüm Hakları Saklıdır.