Koordinasyon Grubu ve Yargı Reform Grubu Üyemiz, Adalet Sistemini İzleme Derneği'nden Avukat Hazal Mintaş, "Seçim Kanunu teklifi neler getiriyor" başlıklı bir yazı kaleme aldı.
indigodergisi.com internet sitesinde yayımlanan yazıda Mintaş, şu tespitlerde bulundu:
... Teklifteki en önemli düzenleme tabii ki ittifakların milletvekili dağılımlarında yapılan değişiklik olarak göze çarpıyor. Her ne kadar seçim barajın %7’ye inmesi demokrasi ve temsiliyet açısından önem arz etse de, seçmen sayısı çok daha düşük olan siyasi partilerin bu dağılımla meclise girmesi oldukça güçleşiyor. Nitekim mevcut düzenlemede ittifaka katılan partiler, ittifak içinde yer alan bir parti ülke barajı geçtiğinde barajı geçmiş sayılıyor ve partilerin çıkaracağı milletvekili sayıları da ittifak içinde aldıkları oya göre belirleniyor. Yapılan düzenlemeyle ise her parti, her seçim çevresinde aldığı oyla milletvekili hesaplamasına göre milletvekili çıkarması söz konusu olacak.
Teklifin gerekçesinde de ifade edildiği üzere Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi gereğince kanundaki “Başbakan” ibarelerinin kaldırıldığı alanlardan birinin “seçim muafiyeti” olduğundan “Başbakan ve bakanlara ilişkin” seçim yasakları maddesinde yapılan değişiklikle “Başbakan” ibaresi metinden çıkarılırken sadece bakanların söz konusu seçim yasaklarına tabi olacağı hükme bağlanıyor. Bu şekilde değerlendirildiğinde ise Başbakan’ın mevcut sistemde bulunmadığı ve yetkili tek kişi olan Cumhurbaşkanına herhangi bir sınırlama getirilmiyor...
Yazının tamamına ulaşmak için
https://indigodergisi.com/2022/03/secim-kanunu-teklifi-neler-getiriyor/
Bu web sitesi, Denge ve Denetleme Ağı tarafından yürütülen ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (Sida) tarafından desteklenen Denge ve Denetleme Ağı projesi kapsamında yayın yapmaktadır. Web sitesinde yer alan içerikler Sida’nın resmi görüşlerini yansıtmamaktadır.
Copyrights © Denge Denetleme Ağı. Tüm Hakları Saklıdır.