Bir Şehir Hayali
Vatandaşların yaşadıkları şehirle ilgili daha çok düşünmesini ve fikirlerini dile getirmesini amaçlayan “Bir Şehir Hayali” çalışması pandemi koşulları nedeniyle online olarak başladı. birsehirhayali.birarada.org sitesinde onlarca ilden yüzlerce katılımcı 2030 tarihli bir online gazete hazırlayarak hayallerini herkese duyuruyor.
Neden Bir Şehir Hayali?
Hemşehrilik olgusu ve şehirler üzerinden oluşturduğumuz toplumsal bağlar, bir yaşam boyu aidiyet duygumuzun ve toplumsal ilişkilerimizin belirleyici parçalarıdır. Öyle ki; kendimizi, kolektif hafızamızı ve hayallerimizi, doğduğumuz, yaşadığımız, doyduğumuz şehirlerle birlikte tanımlarız, bağlarımız koptuğunda yalnızlaşırız ve tabiri caizse memleket hasreti çekeriz.
Ailemiz ya da kendimiz için kurduğumuz hayallerimizde, hep nerede ve nasıl yaşamak istiyorum sorusunu kendimize yöneltiriz hem kendimiz için hem de gelecek nesillerimiz için yaşanabilir şehirleri düşleriz ya da yaşanabilir şehirler için mücadele alanları belirleriz.
Peki yaşanabilir şehirler nasıl olmalıdır? Şehirlerimize dair hayallerimizde ortaklaşabiliyor muyuz? Yaşanabilir şehirler için biz yurttaşlara, kurumlara ve topluma düşen sorumluluklar nelerdir?
Bir Şehir Hayali çalışmasını, bu soruların cevabını yurttaşlarla birlikte aradığımız, hayaller kurduğumuz şehirler arası yolculuk olarak tanımlıyoruz. Şehrimize, mahallemize dair kurduğumuz hayallerden, ortak geleceğimize yönelik somut politika önerilerine ve yol haritalarına ulaşmak istiyoruz. Bir Şehir Hayali çalışması, vatandaşlar eliyle yapılmış en özgün ve özgür katılımcılık çalışmalarından birisi olmaya aday.
Daha fazlası için birsehirhayali.birarada.org adresini ziyaret edin...
Neden Vatandaşların Hayali?
Vatandaşlar denge ve denetleme sisteminin ve katılımcı demokrasinin en önemli parçasıdır. Öncelikle kendi yaşadığı kente dair söz söyleyebilmesi, karar alma süreçlerine katılım sağlaması ülkede demokrasinin tam anlamıyla inşa edilebilmesi için oldukça önemlidir. Bu nedenle;
Şehirler hepimizin! Yaşadığımız şehirlerde kamusal alanlarımız ve müştereklerimiz bizi birbirimize bağlar. Yaşanabilir şehirler istiyorsak, vatandaşların yaşadıkları şehre dair meselelerini dile gerebilmeleri, farklı fikirleri dinleyebilmeleri, şehre dair sorunları çözebilmek adına bir araya gelebilmeleri ve kamusal alanlar oluşturmaları gerekir.
Hemşehrilik Hukukumuz var! Tüm hemşehrilerin belediyenin karar ve hizmetlerine katılma hakları var. Yerel karar alma süreçlerine etki etme yalnızca yerel seçimlerde oy vermenin ötesine geçmeli, katılım mekanizmaları ile deneyimleyerek vatandaşların şehirleriyle ilgili hayallerini gerçeğe dönüştürme becerisine sahip olmaları gerekir.
Yerel Demokrasi istiyoruz! Herkesin hak ve özgürlükleri garanti altına alınarak, bir arada ve barış içinde yaşadığı bir ülke hayal ediyoruz ve inanıyoruz ki demokratikleşme, sivil siyasal bir kültürdür, normlar bütünüdür ve yerelden başlar.
Başka bir siyaset ve başka bir yönem mümkün! Yerel karar alıcılar ve vatandaşlar arasında hesap verebilir bir etkileşim kurulmalı
Hayal Gazeteni oluşturmak için tıkla...