Gözümüz Demokraside kampanyamız kapsamında gerçekleştirdiğimiz “Demokrasi Atölyeleri”nin sonuç raporunu Ankara’da düzenlediğimiz lansmanla kamuoyuna duyurduk.
Toplantının açılışında konuşan ağ temsilcilerimizden Zübeyde Ozanözü, Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen Demokrasi Atölyeleri’nin vatandaşların ortaklaşan beklenti ve çözüm önerilerine aracı olduğunu belirtirken, Muratcan Işıldak da “Sahadan gelen hayalleri el birliğiyle hedeflere ulaştırmak için bu raporu hazırladık” dedi.
“Genç katılımcılarımız çok fazlaydı”
Genel Koordinatörümüz Hayriye Ataş da Demokrasi Atölyeleri’nde kutuplaşmanın azaltılması hedefiyle farklı fikirleri bir araya getirmeye çalıştıklarını ifade ederek, “15 şehirde düzenlediğimiz 32 atölye ile yaklaşık 400 kişiye ulaştık ve genç katılımcılarımızı çok fazlaydı” dedi. Ataş, Denge ve Denetleme Ağı olarak aktif vatandaşlık çalışmalarını güçlendirmeye devam edeceklerini de söyledi.
“400 kişiden 2 bin 600’ye yakın fikir çıkmış durumda”
Demokrasi Atölyeleri Sonuç Raporu sunumunu ise raporu kaleme alan Prof. Dr. Emre Erdoğan gerçekleştirdi.
Atölyelerin çok kıymetli bir deneyim olduğunu ve zengin bir içerik sunduğunu ifade eden Erdoğan “Atölyelerde önce bireysel çalışmalar yapılıyor, öncelenen sorunlar dile getiriliyor; sonra gruplar halindeki tartışmaların ardından ortaklaştırılan listelerde ortak çözüm önerileri sıralanıyor. 400 kişiden 2 bin 600’ye yakın fikir çıkmış durumda” dedi.
Erdoğan, “Siyasal yapının, uzmanların yukarıdan aşağıya ‘doğrusu budur’ demeleri yerine, aşağıdan yukarıya, deneyim sahibi olanların, bu sorunlarla sahada yüzleşenlerin, bu sorunlardan zarar görenlerin bunu yapması çok daha gerçekçi ve sağlıklı oluyor” ifadelerini kullandı.
Farklı illerde atölyeleri yürüten kolaylaştırıcılarımız da lansmanda bir araya gelerek, düzenlendiğimiz oturumda deneyimlerini aktardılar.
“Sivil toplum kuruluşları kendi aralarında mutabakat sağlamalı”
Doç. Dr. Berk Esen, Gazeteci Ceren Bayar, Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı’ndan Müjgan Suver ve Prof. Dr. Tanju Tosun’un katılımıyla düzenlediğimiz panelde ise rapor sonuçları ışığında seçimleri ve Türkiye’nin ikinci yüzyıl vizyonunu tartıştık.
Panelde ilk sözü alan Müjgan Suver, devletin tarafsız olmasının çok önemli olduğuna vurgu yaparak, “Devletin özgürlükleri hiçe sayan otoriter bir hale dönüşmesi, devletin müdahale alanını genişletmekte ve birey hürriyetlerini daraltmaktadır. Bu bağlamda özgürlükler olmaksızın demokratik anlamda bir sivil toplumun varlığından söz etmek zorlaşıyor. Sivil toplum kuruluşları çoğulcu demokrasi hedefinde ilerleyebilmek için kendi aralarında mutabakat sağlamalı ve derhal harekete geçmelidir” dedi.
“Gerçeğin önemsizleştirilmesi seçim kampanyasında galip geldi”
Gazeteci Ceren Bayar da medya bağımsızlığına dikkat çekerek, özellikle seçim sürecinde medyanın durumuna yönelik eleştirilerini dile getirdi. “Gazeteciler tarafsız olmayabilir ama bağımsız olmalı” diyen Bayar, Cumhur İttifakı’nın medyayı çok iyi kullandığını ve bunun da çıktısını aldığını, bununla beraber muhalif medyanın da “kendi yankı odasında” başarılı olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Berk Esen ise demokratik seçimlerin tüm süreçleriyle özgür ve adil bir ortamda gerçekleşmesi anlamına geldiğini vurgularken, “Demokrasiden sadece seçimlerde oy kullanmak anlamını çıkarttık. AKP döneminde giderek artan otoriterleşme serbest ve adil seçim yapabilme başarımızı ortadan kaldırdı” dedi.
Prof. Dr. Tanju Tosun da “Gerçeğin önemsizleştirilmesi seçim kampanyasında galip geldi” diyerek, seçim sürecinde eşit ve adil bir rekabet olmadığını kaydetti.
Katılımcılarımızın soru ve katkılarının ardından lansmanımız sona erdi.
Demokrasi Atölyeleri Sonuç Raporumuzu okumak için tıklayın.
Bu web sitesi, Denge ve Denetleme Ağı tarafından yürütülen ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (Sida) tarafından desteklenen Denge ve Denetleme Ağı projesi kapsamında yayın yapmaktadır. Web sitesinde yer alan içerikler Sida’nın resmi görüşlerini yansıtmamaktadır.
Copyrights © Denge Denetleme Ağı. Tüm Hakları Saklıdır.