8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ve de sonrasında Denge ve Denetleme Ağı olarak deprem bölgesinde toplumsal cinsiyete dayalı ağırlaşan zorluklar başta olmak üzere, yaşamın her alanında toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin giderilmesine ilişkin somut önerilerimizi yeniden hatırlatıyoruz.
Seçimler yaklaşırken siyasi partilerin aday belirleme sürecinde demokratik mekanizmaların işlemesi yasamada eşit temsil için önemli bir başlangıç olacaktır.
Yasamada Eşit Temsil İçin;
Yürütme erkinde de kadın temsili oldukça sınırlı kalmaktadır. Her ne kadar bunun temel nedeni kadınların eğitim ve iş gücüne genel olarak katılımlarının önündeki kültürel ve kurumsal engeller olsa da, yürütmede liyakat prensibinin etkin şekilde işletilmesi yürütme içerisindeki çoğulculuğu arttırma da yaşamsal öneme sahiptir.
Yürütmede Eşit Temsil İçin;
Etkin işleyen bağımsız ve tarafsız yargı erki kadınların yaşadıkları hak kayıplarının giderilmesinde oldukça önemlidir.
Eşit Temsil İçin Yargıda Düzenlemeler;
Kadınların yerelde yaşadıkları sorunları yine kadınların etkin katılımını sağlayacak biçimde çözüm önerileri sunan komisyonlar yerel yönetim meclislerinde kurulmalı ve yerel yönetimlere etkin sivil toplum ve vatandaş katılımı sağlanmalıdır.
Yerelde Kadınların Etkin Katılımı ve Eşit Temsil İçin;
Topluma yön veren birçok dinamiği içinde barındıran ve yansıtan medyanın kadın erkek eşitliği temsilinde ayrımcı bir dil kullanmaması gerekir.
Medyada Eşitlikçi Temsil İçin Medya Kadın Haberlerini Verirken;
Bu web sitesi, Denge ve Denetleme Ağı tarafından yürütülen ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (Sida) tarafından desteklenen Denge ve Denetleme Ağı projesi kapsamında yayın yapmaktadır. Web sitesinde yer alan içerikler Sida’nın resmi görüşlerini yansıtmamaktadır.
Copyrights © Denge Denetleme Ağı. Tüm Hakları Saklıdır.