6 Şubat’ta meydana gelen büyük depremlerin ardından yıkılan kentlerle; yaşamını yitiren, evini ve ailesini kaybeden birçok kişiyle birlikte hepimiz ülke olarak zor günlerden geçiyoruz. Kitle iletişim araçları yaşanan gerçekleri yansıtmakla sorumlu mecralarken, bugünlerin kaydını tutan, tarihe not düşen gazetecilere de oldukça önemli roller düşüyor.
Bu büyük depremle hak temelli habercilik anlayışının önemini bir kez daha anladık. Medyaya yansıtılan ve aslı olmayan haberler, ırkçı saldırılara yol açan manipülasyon dili, ayrımcı/kutuplaştırıcı başlıklar ve görüntüler, insan haklarını gözetmeden sunulan görseller ve içerikler, acı eşiğini servis ederken haber eşiğini artırma çabaları, deprem bölgesindeki insanları, olayın gerçekliğinden uzaklaştırarak “mağdur” kılan fon müzikli seçkiler ve de iktidar eksenli gazetecilik örneklerini gördük.
Türkiye basını, birçok konuda, olayda ve dönemde olduğu gibi bu depremle de habercilik sorumluluğunu görmezden mi geldi? Afet gibi önemli gündemlerde, haberciliğin tarafsızlık ve etik kuralları açısından doğru habercilik yapıldı mı?
Peki özellikle bu kadar büyük kayıplara yol açan olaylar içerisinde hak odaklı habercilik nedir ve nasıl yapılır?
Afetlerde Hak Odaklı Habercilik
“Hak haberciliği”, hak ihlallerinin medya tarafından izlenmesi, haber yapılması, böylelikle korunup iyileştirilmelerine, demokratikleşmeye katkıda bulunulması amacına yönelik yapılan bir habercilik. Tam bu noktada, deprem gündemiyle birlikte infodemi (yanlış bilgilerin çok hızlı yayılması), haberi dramatize etmek, haberi magazinleştirerek sunmak, yanlı haber yapmak yeniden sorgulanmalı. Peki “Afet haberciliği” olarak tanımlanan kriz anlarındaki habercilik, tamamen hak temelli bir perspektif sunarken bugün gazetecilere, yurttaş habercilere ve sosyal medya kullanan tüm vatandaşlara düşenler nelerdir?
Yanlış bir bilginin yayılmasına katkıda bulunmamak için çok daha dikkatli olunmalı, insanların bilgiye ulaştığı ana platformlarda sağlıklı bilgi akışına destek olunmalı. İçerikler teyit edilmeli ve hatta medya kuruluşlarında “Teyit ve İnfodemi Editörlüğü” zorunlu hale getirilmeli.
Bu web sitesi, Denge ve Denetleme Ağı tarafından yürütülen ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (Sida) tarafından desteklenen Denge ve Denetleme Ağı projesi kapsamında yayın yapmaktadır. Web sitesinde yer alan içerikler Sida’nın resmi görüşlerini yansıtmamaktadır.
Copyrights © Denge Denetleme Ağı. Tüm Hakları Saklıdır.